Bezienswaardigheden 


Bargerveen - 't Veenland

Het Bargerveen is een natuurgebied midden in ’t Veenland, in de gemeente Emmen. Het gebied bestaat voornamelijk uit hoogveen en is een restje van het Boertangermoeras. In het gebied kunnen prachtige routes gewandeld en gefietst worden.

Het Bargerveen bestaat uit drie delen: het Amsterdamsche Veld in het midden, het Meerstalblok in het noorden en het Schoonebeekerveld in het zuiden. In Nederland bestaan nog twee gebieden waar levend hoogveen te vinden is, het Bargerveen is daar een van; helaas niet meer in perfecte staat.


Er zijn diverse uitkijkpunten in het Bargerveen. Op de landsgrens vindt je een heuse uitkijktoren.


Schaapskooi Weiteveen

Schaapskooi Bargerveen in Weiteveen is de grootste schaapskooi van Nederland en telt ruim 1000 schapen. De schaapsherder trekt elke dag met zo’n 400 Schoonebeeker heideschapen het veld in om het beheer van het gebied in stand te houden. De overige schapen lopen in ingerasterde gebieden, maar verblijven ’s nachts wel in de schaapskooi.


Wildlands - Wereldreis in één dag

Ontdek per boot of te voet de jungle en maak kennis met de olifantenfamilie. Spot neushoorns en giraffen van heel dichtbij tijdens je trucksafari over de savanne. Bezoek het nieuwe beververblijf, ga op poolexpeditie en sta oog in oog met ijsberen en pinguïns. Ga naar WILDLANDS en maak een wereldreis in één dag.


Bezienswaardigheden

Industrieel Smalspoor Museum

Het Industrieel Smalspoor Museum is een industrieelsmalspoormuseum in de buurtschap Amsterdamscheveld, dat deel uitmaakt van het dorp Erica in de Nederlandse provincie Drenthe. Het ligt nabij bij het dorp Weiteveen. Het museum, opgericht in 1984, is gevestigd op een 6 ha groot terrein, gelegen aan het Dommerskanaal

Griendtsveenpark

Het Griendtsveenpark ligt op de grens tussen de Drentse plaatsjes Erica en Schoonebeek. In het park zijn verschillende veldjes met dieren. Er zijn onder andere schapen, herten, kalkoenen, lama's en ganzen. Ook voor kinderen is het park heel leuk. Zij lopen tussen de dieren rond en spelen in de speeltuinen. Vooral de kabelbaan is favoriet.

Het Griendtsveenpark is helemaal gratis te bezoeken. Een groep vrijwilligers is verantwoordelijk voor het onderhoud van het park en de verzorging van de dieren. Tevreden bezoekers doneren daarom hun vrijwillige bijdrage in de gele donatiekluis bij de in- en uitgang.

Openlucht Zwembad de Wiekslag

Stichting Zwembad Kerkenweg
Kerkenweg 28 A
7765BP Weiteveen

Openluchtmuseum Veenpark

Het museum is ontstaan in het jaar 1966. De veenkolonie Barger-Compascuum bestond in dat jaar honderd jaar. Ter gelegenheid daarvan werd een openluchttentoonstelling ingericht, waar onder meer enkele oude veenkeetjes, plaggenhutten genaamd, werden geplaatst. Hiermee werd de basis gelegd voor het latere openluchtmuseum, dat thans 160 hectare omvat en is hiermee het grootste openluchtmuseum van Nederland. De openluchttentoonstelling had een aanzuigende werking: oude gereedschappen en werktuigen werden voor het museum afgestaan. Ook kon het aantal oude woningen worden uitgebreid, mede dankzij de steun van de rijksoverheid.

In het park zijn een oud veendorp 't Aole Compas en een nederzetting uit latere tijd, de Bargermond, gereconstrueerd. In 't Aole Compas is de beginperiode van de vervening rond 1870 met plaggenhutten in beeld gebracht. In de Bargermond is de situatie van 1920 tot 1966 gesimuleerd. Het dorp heeft onder meer een kerk, een bruin café, een school, een molen, De Berk uit Barger-Compascuum, een bakkerij en een smederij. De geschiedenis van de turfontginning in de laatste helft van de 19e eeuw tot diep in de 20e eeuw wordt op deze wijze in beeld gebracht.

Er is tevens een permanente expositie "Veenomenale Hondsrug" waarin de geschiedenis van de vervening langs de Hondsrug wordt getoond. Daarnaast wordt ook de boekweitteelt getoond van voor de verveningsperiode. Het museum houdt een eigen schaapskudde met heideschapen op het terrein. Met een smalspoortreintje van de Eerste Drentse vereniging van Stoomliefhebbers (EDS) kunnen de diverse onderdelen van het park worden bezocht. Het veenriviertje de Runde loopt door het terrein. Bij de reconstructie van dit riviertje zijn ook onderdelen van het veenpark ingepast. Zo zijn er in het park enkele eilandjes gecreëerd, waarop een speeltuin is gebouwd. Op het hoogveengedeelte van het park is het proces van turfwinning te zien.